اسپرم چند روز زنده می ماند؟
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / ناباروری مردان / مدت زمان زنده ماندن اسپرم چقدر است؟

مدت زمان زنده ماندن اسپرم چقدر است؟

اسپرم مهم‌ترین نقش در ایجاد لقاح و باروری را دارد؛ اما طول مدت زندگی اسپرم بسیار کوتاه است. بیشتر اسپرم‌ها طی چند دقیقه بعد از انزال در واژن زن یا خارج از دستگاه تناسلی زن از بین می‌روند. پس از ورود اسپرم‌ها به دستگاه تناسلی زن (گردنه‌ی رحم و رحم)، بیشتر آنها طی یک یا دو روز از بین می‌روند؛ اما برخی از آنها تا پنج روز هم زنده می‌مانند و بنابراین، بیشترین مدت زمانی که یک اسپرم قادر است در مایع گردنه رحم یا رحم زنده بماند پنج روز است. اسپرم‌ها معمولاً تا پنج روز زنده نمی‌مانند حتی اگر در ترشحات رحمی باور قرار داشته باشند. اگر اسپرم‌ها مورد فرآوری قرار گیرند و در شرایط خاص آزمایشگاهی در محیط مغذی مناسب نگه‌داری شوند، می‌توانند تا هفت روز زنده بمانند. نمونه‌های اسپرم در محیط استریل تا چندین ساعت دوام می‌آورند؛ اما قابلیت باروری آنها بعد از 60 دقیقه از بین می‌رود. اسپرم‌هایی که در هوای اتاق، روی پارچه یا مکان دیگری باقی می‌مانند تحرک خود را به سرعت از دست می‌دهند و به محض خشک شدن مایع منی، اسپرم می‌میرد.

اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های مربوط به دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.

ساختار اسپرم

سلول اسپرم پستانداران را می‌توان به ۴ قسمت سر، قسمت میانی، گردن و دم اسپرم تقسیم بندی کرد که هریک ویژگی‌های عملکردی خاص خود را دارند.

عوامل مؤثر بر طول عمر اسپرم

اسپرم می تواند بسته به محیط از چند دقیقه تا چند روز زنده بماند که عبارتند از:

  1. اسپرم هایی که بر روی لباس ها، پوشش تخت یا نشیمن گاه توالت قرار می گیرند ظرف چند دقیقه پس از انزال به سرعت خشک شده و از بین می روند.
  2. مدت زنده ماندن اسپرم ها در یک ظرف استریل و دارای دمای بدن می تواند تا چند ساعت باشد. البته، قدرت بارور کردن اسپرم ها پس از گذشت ۶۰ دقیقه از انزال به طرز چشم گیری کاهش می یابد.
  3. اسپرم هایی که از واژن به داخل رحم جا به جا می شوند می توانند برای مدت بیشتری زنده بمانند. مطالعات نشان داده اند که بارداری تا ۵ یا ۶ روز پس از رابطه جنسی امکان پذیر است. مدت زنده ماندن اسپرم ها (برخی اسپرم ها) در مایع مخاطی لوله های فالوپ یا رحم به این مدت طولانی ممکن بوده اما رایج نیست. اغلب اسپرم ها ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از انزال در رحم می میرند. هر چه زمان بیشتری از انزال بگذرد، احتمال بارور شدن تخمک کاهش می یابد.
  4. اسپرم ها در شرایط عالی آزمایشگاهی و محیط سرشار از مواد مغذی می توانند تا حداکثر ۷ روز زنده بمانند.
  5. در صورتی که اسپرم ها با دما های بسیار پایین منجمد شوند می توانند تا سال ها دوام داشته باشند.
  6. اسپرم ها حداکثر تا چند ساعت می توانند در واژن زنده بمانند.
  7. با اینکه اسپرم ها می توانند تا ۴ الی ۵ روز در دهانه رحم باقی بمانند؛ اما اغلب آنها ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت می میرند.
  8. برخی اسپرم ها نیز می توانند تا چندین روز در لوله های فالوپ زنده بمانند.
مدت زمان زنده ماندن اسپرم

روشهای بهبود طول عمر اسپرم

بیشتر پزشکان روش های زیر را برای کمک به افزایش طول عمر اسپرم پیشنهاد می کنند:

داشتن سبک زندگی فعال و بهره گیری از یک رژیم غذایی سالم و متعادل یک راه عالی برای بهبود سلامت جسمی و سلامت اسپرم است. ارتباط بین سبک زندگی بی تحرک و کیفیت مایع منی ضعیف را ثابت کرده است. آنها دریافتند که اسپرم مردانی که فعالیت بدنی منظم دارند، طبق آمار کیفیت، مقدار و فعالیت بیشتری دارند. مطالعه دیگری نشان داده است که ورزش هایی با شدت متوسط (MICT) یکی از بهترین انواع ورزش ها برای بهبود طول عمر اسپرم است. این مطالعه همچنین نشان داد که دوچرخه سواری تأثیر منفی بر سلامت اسپرم دارد. رژیم غذایی متشکل از ماهی، مرغ، میوه، سبزیجات، حبوبات و غلات سبوس دار تأثیر مثبت در فعالیت اسپرم دارد. مطالعات دیگر تأیید کرده اند که رژیم غذایی سالم منجر به مایع منی سالم می شود.

راه دیگری برای بهبود طول عمر اسپرم کاهش مصرف الکل است. حتی اگر مقدار الکل مصرفی کم باشد؛ اما فرکانس نوشیدن الکل بر روی کیفیت اسپرم تأثیر می گذارد. یک مطالعه انجام شده در دانمارک نشان می دهد که مردان که عادت دارند هر روز هفته الکل مصرف کنند، کیفیت مایع منی کمتری از کسانی دارند که تنها یک یا دو بار در هفته الکل می نوشند. همچنین یک ارتباط مستقیم بین مقدار الکل مصرفی و غلظت اسپرم وجود دارد؛ بنابراین مصرف الکل به طور منظم، تعداد اسپرم را کمتر می کند.

کاهش استرس نیز می تواند سلامت اسپرم و طول عمر آن را در داخل بدن افزایش دهد. استرس روانی بیش از حد می تواند تأثیر منفی بر سلامت عمومی داشته و استرس عاطفی نیز می تواند به سلامت اسپرم آسیب بزند. استرس برای کیفیت اسپرم و مایع منی مضر است. این محققان دریافتند که به خاطر فشار روحی هورمون مؤثر بر تستوسترون کم شده و تولید و کیفیت اسپرم نیز کاهش می یابد. این مطالعه نشان داد حوادث استرس زا تأثیر منفی بیشتری از استرس در محل کار بر سلامت اسپرم دارد.

سیگار کشیدن نه تنها باعث می شود شانس بارور کمتر شود بلکه تا حد زیادی کیفیت، فعالیت و مقدار اسپرم را کاهش می دهد. سیگار کشیدن سلول های اسپرم را از بین می برد و باعث می شود بارور کردن تخمک برای سلول های باقی مانده سخت شود. در این شرایط حتی اگر اسپرمی بتواند تخمکی را بارور کند، هنوز هم شانس سقط وجود دارد.

برخی از مکمل ها می توانند به باروری و افزایش سلامت اسپرم کمک کنند. به عنوان مثال، مطالعه ای نشان داد که مکملی ترکیبی از اسید فولیک و روی می تواند تعداد اسپرم را افزایش دهد. در این پژوهش، دانشمندان دریافتند که باروری در حدود ۷۵٪ در مردانی که از این مکمل استفاده کرده اند، افزایش پیدا کرده است.

روشهای دیگر برای بهبود کیفیت اسپرم

آنالیز کیفیت اسپرم

آزمون آنالیز مایع منی معمولا برای کمک به شناسایی مشکلات باروری استفاده می شود.آنالیز مایع منی شامل نتایج حاصل از آزمایش های زیر است:

تجزیه و تحلیل این نتایج می تواند به پزشکان در مورد محاسبه طول عمر اسپرم و اقدامات لازم به منظور بهبود باروری کمک کند.

گاهی تومور حالب با جریان خون به سایر بافت‌ها نیز کشیده می‌شود و موجب بدخیمی حالب می‌گردد که این تومورهای بدخیم را تومورهای سرطانی حالب می‌گویند. تشخیص و درمان سرطان حالب از جمله اقداماتی است که توسط فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری انجام می‌شود و در صورت مشاهده علائم این بیماری باید به آنها مراجعه نمود.




درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
اهمیت خود آزمایی بیضه در تشخیص و درمان زودهنگام سرطان بیضهاهمیت خود آزمایی بیضه در تشخیص و درمان زودهنگام سرطان بیضه

خودآزمایی بیضه یکی از روشهای تشخیصی است که شامل بررسی ظاهر و احساس بیضه ها است. خودآزمایی بیضه می تواند به شما آگاهی بیشتری از وضعیت بیضه ها بدهد و به شما در تشخیص تغییرات کمک کند و همچنین می تواند شما را از مشکلات بالقوه بیضه آگاه کند. ... ادامه مطلب

هیپوسپادیاس (Hypospadias) یا ختنه خدادادی چیست؟هیپوسپادیاس (Hypospadias) یا ختنه خدادادی چیست؟

هیپوسپادیس نوعی نقص مادرزادی است که باعث می شود در افرادی که دچار این بیماری هستند، مجرای خروجی مثانه در قسمت زیرین آلت تناسلی قرار بگیرد. هیپوسپادیاس خفیف مشکلی در باروری ایجاد نمی‌کند؛ ولی غالباً امکان بازسازی و ترمیم مجرای ادراری و آوردن سوراخ ادراری برای ایجاد ظاهری بهتر به سر آلت وجود دارد. ... ادامه مطلب

آیا سرطان کلیه برگشت پذیر است؟آیا سرطان کلیه برگشت پذیر است؟

سرطان کلیه زمانی شروع می‌ شود که سلول‌ های سالم دریک یا هر دو کلیه تغییر کرده و خارج از کنترل رشد می‌ کنند و توده‌ ای به نام تومور قشر کلیه را تشکیل می‌ دهند. تومور می‌ تواند بدخیم، ناتوان یا خوش‌ خیم باشد. تومور بدخیم سرطانی است، به این معنی که می‌ تواند رشد کند و به سایر قسمت‌ های بدن گسترش یابد. ... ادامه مطلب

علائم عفونت کلیه در زنان و مردان چیست؟علائم عفونت کلیه در زنان و مردان چیست؟

عفونت کلیه که به عنوان پیلونفریت نیز شناخته می‌ شود، زمانی اتفاق می‌ افتد که باکتری‌ های دستگاه ادراری به سمت مجرای ادرار حرکت می‌ کنند و یک یا هر دو کلیه را تحت تاثیر قرار می‌ دهند.عفونت‌ های کلیه معمولاً افرادی که قبلاً عفونت مثانه داشتند، زنان و افراد باردار را تحت تأثیر قرار می‌ دهد. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین