آنالیز مایع منی (اسپرموگرام) چیست؟
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / ناباروری مردان / افزایش کیفیت اسپرم در اختلالات اسپرموگرام

افزایش کیفیت اسپرم در اختلالات اسپرموگرام

آنالیز مایع منی (اسپرموگرام) یک بررسی میکروسکوپی از مایع منی یک مرد برای تجزیه و تحلیل شکل اسپرم، تعداد و توانایی حرکت است. علاوه بر این، حجم مایع منی ارزیابی می شود. اگر مایع منی مرد در هر یک از آن نواحی کمتر از پارامترهای طبیعی باشد، آنالیز مایع منی غیرطبیعی محسوب می شود. این لزوما به این معنی نیست که یک مرد نابارور است اما ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا او به بارداری برسد یا در رسیدن به بارداری از راه های طبیعی مشکل داشته باشد.
مردی با اختلالات اسپرموگرام ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص اورولوژی برای بحث در مورد گزینه های درمانی داشته باشد. تجزیه و تحلیل غیرطبیعی مایع منی اغلب ناشی از عوامل سبک زندگی، سایر شرایط پزشکی، انسداد در مسیر عبور اسپرم یا شرایط ژنتیکی موثر بر تولید اسپرم است.
برخی از افراد از واژه های منی و اسپرم قابل تعویض استفاده می کنند اما آنها متفاوت هستند. منی مایعی است که در هنگام انزال از آلت تناسلی خارج می شود. سلول های اسپرم یکی از اجزای منی هستند. آنها در بیضه ها ساخته می شوند و تخمک زن را بارور می کنند. مایع منی یک محیط حمایتی برای اسپرم برای انجام عملکرد خود فراهم می کند.

اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های مربوط به دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی و ناباروری آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.

ویژگی های مایع منی، تعداد اسپرم، تحرک اسپرم و مورفولوژی اسپرم:

مایع منی معمولا به رنگ نیمه شفاف یا خاکستری متمایل به سفید است. منی که مایل به سبز، زرد، قهوه ای یا قرمز است می تواند نشانه ای از یک ناهنجاری باشد. ویژگی دیگری که می تواند نشان دهنده یک ناهنجاری باشد این است که خیلی غلیظ، خیلی آبکی یا دارای بوی بد است.
سایر مواردی که در طی آنالیز مایع منی ارزیابی می شوند، شامل موارد زیر است:

حجم مایع منی (غلظت):

حجم کم می تواند نشان دهنده انسداد احتمالی، نمونه جمع آوری ناکافی، انزال رتروگراد (ورود منی به داخل مثانه به جای خارج شدن از نوک آلت تناسلی) و اختلال در غده وزیکول سمینال یا پروستات باشد. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، حجم طبیعی مایع منی در هر انزال بیشتر از 1.5 میلی لیتر است.

تعداد اسپرم:

WHO تعداد طبیعی اسپرم را بیشتر از 15 میلیون در هر میلی لیتر منی انزال شده تعریف می کند. اصطلاح فنی برای تعداد کم اسپرم الیگواسپرمی است.

مورفولوژی اسپرم (اندازه و شکل):

مورفولوژی اسپرم شامل ارزیابی اندازه سر، ظاهر قسمت میانی و ساختار دم است. شکل سر مهم است زیرا می تواند بر توانایی اسپرم برای نفوذ به سطح بیرونی تخمک زن برای بارور کردن آن تاثیر بگذارد. طبق گفته WHO، بیشتر از 4 درصد اسپرم ها باید شکل طبیعی داشته باشند.

تحرک اسپرم:

تکنسین های آزمایشگاهی در مورد تحرک به دو جنبه در نمونه مایع منی نگاه می کنند. اولین مورد فعالیت اسپرم است که باید حداقل 40 درصد از کل اسپرم ها فعال باشد تا طبیعی در نظر گرفته شود. دومین حوزه ای که نظارت می شود کیفیت حرکت است.

افزایش کیفیت اسپرم

علل انجام آزمایش اسپرموگرام:

دلایل زیادی پشت انجام آزمایش اسپرموگرام وجود دارد و برخی از آنها در بخش تغییرات سبک زندگی پوشش داده شده است. دلایل دیگر عبارتند از:

گزینه های درمانی جهت افزایش کیفیت اسپرم در اختلالات اسپرموگرام:

پس از اینکه مردی متوجه شد که نمونه مایع منی او غیرطبیعی است، وقت آن است که به یک اورولوژیست متخصص در باروری مردان مراجعه کند. پزشک به دنبال علت واضحی برای ناهنجاری در نمونه اسپرم خواهد بود و به دنبال راهی برای اصلاح یا دور زدن علت خواهد بود. یکی از اولین مواردی که متخصص اورولوژی در نظر خواهد گرفت، سبک زندگی مرد و تغییرات احتمالی است که ممکن است نیاز به ایجاد آن داشته باشد.

تغییر سبک زندگی جهت افزایش کیفیت اسپرم:

تغییرات متعددی در شیوه زندگی وجود دارد که می تواند به بهبود سلامت منی و اسپرم مردان کمک کند.

درمان توسط متخصص اورولوژی:

البته، ایجاد تغییرات در سبک زندگی می تواند یک روند کند باشد. مردان اغلب علاوه بر تغییر شیوه زندگی، به درمان دارویی نیز نیاز دارند. روش‌هایی که اورولوژیست‌ها می‌توانند به وسیله آنها اختلالات اسپرموگرام را درمان کنند، در زیر آمده است.

دارو ممکن است شامل درمان هایی برای کمک به اصلاح هرگونه ناهنجاری هورمونی باشد. علاوه بر این، مردانی که برای کاهش تستوسترون تحت درمان با تستوسترون قرار می‌گیرند، ممکن است برای بهینه‌سازی تولید اسپرم به داروهای جایگزین روی بیاورند. مردانی که مشکلات انزال یا نعوظ دارند، گاهی اوقات از درمان دارویی سود می برند. اگر شواهدی از عفونت وجود داشته باشد، ممکن است آنتی بیوتیک تجویز شود.

جراحی های زیر سه مورد از رایج ترین جراحی هایی هستند که تولید مایع منی مردان را افزایش می دهند یا امکان بازیابی اسپرم برای لقاح آزمایشگاهی (IVF) را فراهم می کنند. علاوه بر این عمل‌ها، جراحان سعی می‌کنند هر علت قابل برگشتی را شناسایی کرده و آن را برای بهبود چشم‌انداز باروری مرد درمان کنند. این منجر به انواع جراحی ها برای رفع انسداد موجود شود.

  1. جراحی برای درمان واریکوسل: واریکوسل بزرگ شدن وریدهای داخل کیسه بیضه است. آنها می توانند منجر به پارامترهای غیر طبیعی مایع منی شوند. جراحی معمولا با استفاده از تکنیک های میکروسکوپی برای درمان سیاهرگ های آسیب دیده تکمیل می شود.
  2. وازکتومی معکوس: معکوس کردن وازکتومی یک عمل جراحی برای خنثی کردن وازکتومی و اتصال مجدد لوله ای است که اسپرم را از بیضه به مایع منی می برد. میزان موفقیت برای وازکتومی معکوس از 40 تا 90 درصد متغیر است. عوامل موفقیت عبارتند از مدت زمان پس از وازکتومی، یافته های معاینه فیزیکی قبل از برگشت، سن شریک زن و تجربه و آموزش جراح. شش تا هشت هفته پس از جراحی، جراح می‌خواهد آزمایش اسپرموگرام را برای تایید طبیعی بودن مایع منی انجام دهد.
  3. بازیابی اسپرم: در مواقعی که انسداد با جراحی قابل ترمیم نیست یا تولید اسپرم به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار می گیرد، متخصص اورولوژی باید با استفاده از تکنیک بازیابی اسپرم، اسپرم را مستقیما از بیضه یا اپیدیدیم خارج کند. جراحی‌های بازیابی اسپرم که انجام می‌شود شامل آسپیراسیون اسپرم بیضه (TESA)، آسپیراسیون اسپرم اپیدیدیم از راه پوست (PESA)، استخراج اسپرم بیضه (TESE) و آسپیراسیون اسپرم اپیدیدیم با میکرو سرژیک (MESA) می‌شود. هنگامی که اسپرم جمع آوری شد، متخصص باروری می تواند از آن برای رسیدن به بارداری از طریق فناوری های تولید مثل مصنوعی از جمله IVF، احتمالا با تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی (ICSI) استفاده کند. IVF فرآیندی است که شامل لقاح تخمک در محیط آزمایشگاه قبل از انتقال جنین به رحم زن است.

بدخیمی یا سرطان پروستات ، دومین سرطان شایع در میان مردان جهان می باشد. با این وجود اگر این بیماری زود تشخیص داده شود (زمانی که هنوز محدود به غده پروستات است)، بهترین شانس برای درمان موفقیت آمیز را دارد. شما می‌توانید برای تشخیص و درمان سرطان پروستات به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید.




درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
عوارض بعد از عمل لاپاراسکوپی در بیماریهای کلیه و مجاری ادراریعوارض بعد از عمل لاپاراسکوپی در بیماریهای کلیه و مجاری ادراری

جراحی لاپاراسکوپی برای درمان بسیاری از تومورهای کلیه و برداشتن کلیه ، برش غدد لنفاوی، برداشتن پروستات، سرطان حالب، بی اختیاری ادرار، بازسازی و ترمیم دستگاه ادراری، درمان سنگ کلیه و بعضی از موارد نقص عملکرد مثانه انجام می شود. ... ادامه مطلب

عوارض مصرف مواد مخدر و الکل در عملکرد جنسی مردانعوارض مصرف مواد مخدر و الکل در عملکرد جنسی مردان

سوء مصرف مواد مخدر و الکل ترکیب خطرناکی است که عوارض جدی کوتاه مدت و درازمدتی را بر عملکرد جنسی در مردان به دنبال دارد. مطالعات نشان داده اند که یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر ناباروری مردان، مصرف زیاد الکل است. در این بخش به عوارض مصرف الکل در عملکرد جنسی مردان پرداخته ایم. ... ادامه مطلب

نشانه های مشکلات جنسی آلت تناسلی مردان چیست ؟نشانه های مشکلات جنسی آلت تناسلی مردان چیست ؟

با شناخت آلت تناسلی مردان می توانید از عملکرد صحیح آن نیز مطمئن باشید و در صورتی که با مشکل مواجه شدید، سریع آن را تشخیص دهید و برای درمان و یا حل آن مشکل اقدام کنید. ... ادامه مطلب

معاینه اورولوژی شامل چه مواردی میشود؟معاینه اورولوژی شامل چه مواردی میشود؟

در زمان مصریان و یونانیان باستان، پزشکان اغلب رنگ، بو و بافت ادرار را بررسی می‌کردند. آن‌ها همچنین به دنبال حباب، خون و سایر علائم بیماری بودند. امروزه همه رشته‌های پزشکی که بر سلامت سیستم ادراری تمرکز دارد را اورولوژی می‌گویند ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین