تشخیص و درمان سرطان حالب | اروانکولوژیست در اصفهان
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / سرطان حالب / بیماری سرطان حالب چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟

بیماری سرطان حالب چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟

کلیه اندامی در دو طرف و پشت بدن است که وظیفه‌ی تصفیه‌ی خون را دارد. در اثر فعالیت کلیه، مواد زائد از خون جدا می‌شوند که ادرار نامیده می‌شوند. حالب (Ureter) به اندامی لوله‌ای‌شکل گفته می‌شود که کلیه را به مثانه متصل می‌کند. این لوله وظیفه دارد تا ادراری را که در اثر تصفیه خون در کلیه تولید شده‌است به مثانه منتقل کند. سرطان حالب به رشد غیرطبیعی سلول‌ها در حالب گفته می‌شود که در کنار یکدیگر توده‌ی سلولی غیرطبیعی به نام تومور ایجاد می‌کنند. این نوع سرطان شایع نیست اما در افرادی که به این نوع سرطان مبتلا می‌شوند تشخیص به موقع آن در روند درمان و تاثیر آن بسیار مهم هستند. این نوع سرطان در مردها بیشتر از زنان بروز می‌کند و افراد بالای 65 سال را بیشتر درگیر می‌کند. زمانی که تومورهای ایجادشده در حالب در محل اولیه‌ی خود باقی بمانند این نوع تومورها خوش‌خیم هستند.

گاهی تومور حالب با جریان خون به سایر بافت‌ها نیز کشیده می‌شود و موجب بدخیمی حالب می‌گردد که این تومورهای بدخیم را تومورهای سرطانی حالب می‌گویند. تشخیص و درمان سرطان حالب از جمله اقداماتی است که توسط فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری انجام می‌شود و در صورت مشاهده علائم این بیماری باید به آنها مراجعه نمود.

علائم سرطان حالب چیست؟

در این نوع سرطان، مسیری که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل می‌کند دچار آسیب و تغییر بافتی نامناسب می‌شود. علائم زیر از علائم شایع این بیماری هستند:

بدخیمی حالب

عوامل ایجادکننده‌ی سرطان حالب و فاکتورهای خطر آن چیست؟

برخی عوامل ژنتیکی، محیطی و مرتبط با سبک زندگی وجود دارند که احتمال ایجاد سرطان حالب را افزایش می‌دهند. از جمله فاکتورهای خطر موارد زیر هستند:

راه‌های پیشگیری از سرطان حالب چیست؟

سرطان حالب چگونه تشخیص داده‌می‌شود؟

برای تشخیص اولیه‌ی سرطان حالب، معاینه‌ی فیزیکی انجام شده و از فرد سوالاتی در مورد علائم بیماری خود پرسیده می‌شود. با این حال حتی زمانی که توده‌ی سلولی بزرگ شده‌باشد نیز نمی‌توان آن را با لمس بدن و با معاینه‌ی فیزیکی تشخیص داد بلکه نیاز به بررسی‌های تخصصی و آزمایشگاهی مانند تست خون، آزمایش ادرار، سونوگرافی و روش‌های تصویربرداری مختلف وجود دارد.

  1. تست ادرار: در این روش ترکیب شیمیایی ادرار بررسی می‌شود. آزمایش سایتولوژی ادرار می‌تواند سلو‌ل‌های غیرطبیعی (سرطانی) موجود در ادرار را شناسایی کند.
  2. یورتروسکوپی (Ureteroscopy): در این روش ابتدا یک لوله‌ی نازک از لوله‌ی پیشاب وارد شده و پس از عبور از مثانه به لوله‌ی حالب می‌رسد. سپس بخشی از بافت حالب برداشته شده و بعنوان نمونه مورد بررسی قرار می‌گیرد.
  3. تصویربرداری سی‌تی اسکن با بهبود کانتراست (Contrast-enhanced CT Scan): در این روش تصویربرداری که نوع ویژه‌ای از تصویربرداری سی‌تی اسکن است ابتدا یک لوله‌ی نازک به نام کاتتر به درون رگ خونی وارد می‌شود. از طریق این لوله رنگ ویژه‌ای به درون رگ تزریق می‌شود. البته این ماده با مواد رنگی مرسوم متفاوت است و علت رنگ نامیدن آن به دلیل این است که هنگام برخورد اشعه‌ی ایکس می‌توانند تصویر ایجاد کنند. پس از تزریق این رنگ‌ها به درون رگ‌، در بدن جریان پیدا می‌کند و همزمان تصاویری با اشعه ایکس از فرد گرفته می‌شود. در صورتی که مسیری در بدن دچار انسداد و گرفتگی شده‌باشد این رنگ در پشت محل انسدادیافته جمع می‌شود و در تصویر اشعه‌ی ایکس ناحیه‌ی مسدودشده را نمایان می‌کند.
  4. روش پایلوگرام داخل رگی (Intravenous pyelogram: IVP): در این روش نیز ماده‌ای به عنوان ماده‌ی ایجادکننده‌ی کنتراست تزریق می‌شود که کمک می‌کند تصاویر با دقت بسیار بالا از کلیه، حالب و مثانه ایجاد شود.
  5. تصویربرداری ام آر آی (MRI): این روش تصویربرداری با استفاده از جریان میدان مغناطیسی و امواج رادیویی می‌تواند تصاویری از مجراهای ادراری ایجاد کند.
  6. آزمایش خون: این روش برای تشخیص وجود سلول‌های سرطانی یا ناهنجاری‌های دیگر در خون به کار می‌رود.
  7. تصویربرداری فراصوتی از کلیه (سونوگرافی کلیه): در این روش نیز با استفاده از ابزار ویژه‌ای و با استفاده از امواج صوتی تصاویری از کلیه‌ها ایجاد می‌شود.

تومورهای کلیه می‌توانند در یک یا هر دو کلیه ایجاد شوند. در صورتی که تومورهای کلیه بدخیم باشند به سایر بافت‌های مجاور یا غیرمجاور نیز منتقل شده و باعث ایجاد تومور در آن بافت‌ها می‌شوند. مراجعه زود هنگام به متخصص اروانکولوژی، در صورت مشاهده علائم، نقش تعیین کننده ای در موفقیت مراحل درمانی خواهد داشت.




نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
علت ایجاد اسپرماتوسل چیست؟علت ایجاد اسپرماتوسل چیست؟

اسپرماتوسل نوعی توده شایع است که در بخش بالایی یا پشتی بیضه ها رشد می کند. اسپرماتوسل به شکل یک کیسه پر از مایع مشاهده می‌ شود که در اپیدیدیم رشد می‌ کند و به همین دلیل آن را کیست اپیدیدیمال یا کیست بیضه نیز می نامیم. ... ادامه مطلب

ادرار در کجا جمع می شود؟ادرار در کجا جمع می شود؟

بدن موجود زنده برای تولید انرژی و انجام فعالیت های روزانه، فرایندهای مختلفی انجام می دهد. این فرایندها منجر به ایجاد موادی می شوند که در بدن قابل استف ... ادامه مطلب

علت و علائم سرطان پروستات چیست؟علت و علائم سرطان پروستات چیست؟

اگر یک گروه از سلول های غده پروستات، تکثیر زیادی داشته باشند؛ به طوری که این تکثیر از کنترل خارج شده باشد، می گوییم سرطان پروستات اتفاق افتاده است. ... ادامه مطلب

علت بی اختیاری ادرار در زنانعلت بی اختیاری ادرار در زنان

بی اختیاری ادرار به معنای عدم کنترل بر روی مثانه است که ممکن است هنگامی رخ دهد که عضلات مثانه به طور ناگهانی سفت شده اما ماهیچه های اسفنکتر به اندازه کافی قوی نباشند تا مجرای ادرار را ببندد. بی اختیاری ادرار را می توان به صورت خروج مقدار جزئی ادرار یا دفع مقدار زیادی ادرار در یک مرحله بیان کرد. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین