سرطان حالب از علل تا درمان تومور حالب
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / سرطان حالب / سرطان حالب چیست؟ علائم و روشهای درمان تومور حالب

سرطان حالب چیست؟ علائم و روشهای درمان تومور حالب

حالب‌ها دو لوله‌ی باریک هستند که مثانه را به کلیه‌ها متصل می‌کنند. این لوله‌های باریک اما ضروری، وظیفه‌ی خارج کردن ادرار از کلیه‌ها و بردن آنها به مثانه را بر عهده دارند. در واقع حالب‌ها در دیواره‌های خود، ماهیچه‌هایی دارند که به‌طور مداوم شل و سفت می‌شوند و به این طریق ادرار را به سمت پایین و خارج از کلیه‌ها هدایت می‌کنند. سرطان حالب نوعی سرطان است که از سلول های پوشاننده ی درون لوله ی حالب شروع می شود. سرطان حالب شایع نیست و اغلب در افراد مسن و کسانی دیده می شود که قبلاً هم به خاطر سرطان مثانه تحت درمان بوده اند. سرطان حالب با سرطان مثانه ارتباط نزدیکی دارد، چون سلول های پوشاننده ی دیواره ی داخلی حالب و مثانه مشابه هستند، بنابراین اگر سرطان حالب تشخیص داده شود، از آنجا که ریسک ابتلا به سرطان مثانه هم بالا می رود، پزشک درخواست بررسی سرطان مثانه را هم می دهد. درمان معمول سرطان حالب شامل جراحی است؛ اما در برخی موارد خاص، شیمی درمانی هم توصیه می شود.

گاهی تومور حالب با جریان خون به سایر بافت‌ها نیز کشیده می‌شود و موجب بدخیمی حالب می‌گردد که این تومورهای بدخیم را تومورهای سرطانی حالب می‌گویند. تشخیص و درمان سرطان حالب از جمله اقداماتی است که توسط فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری انجام می‌شود و در صورت مشاهده علائم این بیماری باید به آنها مراجعه نمود.

علل و عوامل خطر سرطان حالب

تعدادی از عوامل ژنتیکی، سبک زندگی و محیطی وجود دارد که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان حالب را افزایش دهد، از جمله:

سرطان حالب چیست

علائم سرطان حالب

نشانه ها و علائم سرطان حالب عبارتند از:

تشخیص سرطان حالب

پزشک جهت تشخیص ابتلای فرد به سرطان حالب، یک معاینه فیزیکی انجام داده و سوالاتی را درباره علائم او می پرسد. سپس با استفاده از فرایندها و فناوری های تشخیصی پیشرفته، ابتلای فرد مشخص، شیوه درمان انتخاب و وضعیت فرد پایش می شود. فرایند های تشخیصی شبیه به انواع به کار رفته در تشخیص سرطان مثانه بوده و نمونه های زیر را در بر می گیرند:

انواع سرطان حالب

سرطان مجرای ادرار یک نوع نادر از سرطان است که بیشتر در زنان رخ می‌دهد. این سرطان در سلولهای مجرای ادرار شروع می‌شود؛ اما می‌تواند در سیستم ادراری یا تولید مثل و به سمت سایر قسمتهای بدن گسترش یابد. سرطان‌های مجرای ادرار برای انواع سلول‌هایی که بدخیم (سرطانی) می‌شوند نامگذاری شده است:

  1. کارسینوم سلول-سنگفرشی: شایع‌ترین نوع سرطان مجرای ادرار، در سلول‌های قسمتی از مجرای ادرار نزدیک مثانه ایجاد می‌شود.
  2. کارسینوم سلول ترانزیشنال: در ناحیه نزدیک دهانه مجرای ادرار ایجاد می‌شود.
  3. سرطان غده: در غدد نزدیک مجرای ادرار ایجاد می‌شود.

سرطان حالب می‌تواند به سرعت به بافت‌های اطراف مجرای ادرار گسترش یابد و اغلب در زمان تشخیص، در غدد لنفاوی مجاور دیده می‌شود. در حالی که پزشکان به یافتن گزینه‌های درمانی جدید ادامه می‌دهند، افراد مبتلا به سرطان حالب بیشتر از هر زمان دیگری گزینه درمانی دارند و امیدوار به زنده ماندن هستند.

مرحله سرطان میزان شیوع بیماری را نشان می‌دهد. با استفاده از معاینات تصویربرداری و آزمایش خون و ادرار، پزشک می‌تواند تشخیص دهد که سرطان حالب در چه مرحله‌ای است. مرحله سرطان یکی از مهمترین عوامل در تصمیم گیری برای مؤثرترین روش درمانی است. سرطان مجرای ادرار بر اساس بخشی از مجرای ادرار تحت تأثیر قرار گرفته و عمق گسترش تومور در مجرای ادرار مرحله‌بندی می‌شود. سرطان حالب می‌تواند قدامی یا خلفی باشد.

درمان سرطان حالب

برای درمان سرطان حالب معمولاً لازم است که جراحی انجام شود. پزشک معالج روش درمان سرطان حالب را با توجه به محل و گستردگی سرطان، تهاجمی بودن سلولها و اهداف و ترجیح بیمار توصیه میکند.

انواع جراحی

اکثر جراحی‌های حالب یا لگن کلیوی با ایجاد برشی باز در پایین کمر انجام می‌شود. جراحی باز به روش قدیمی نیز برای برداشتن تومور پیشرفته‌تر از حالب یا لگن کلیوی توصیه میشود. جراح در عمل باز، برش پهن و بزرگتری را برای رسیدن به حالب یا لگنچه کلیوی ایجاد می‌کند. جراحی لاپاروسکوپی نیز برای برداشتن تومور از حالب یا لگن کلیوی کاربرد دارد. جراح برش‌های کوچکی را ایجاد می‌کند و آندوسکوپ (لوله نرم و کوچک مجهز به منبع نور و لنز) را از راه این برش‌ها وارد بدن میکند. سپس جراح لوازم جراحی را وارد آندوسکوپ میکند و تومور را برمیدارد. عمل رادیکال نفرویورترکتومی یا برداشتن بخشی از حالب همراه با reimplantation از طریق ایجاد برش پهن باز یا جراحی لاپاروسکوپی انجام میشود.

نفرویورترکتومی رادیکال

این عمل رایجترین جراحی برای درمان سرطان حالب یا لگن کلیوی است. جراح تمام کلیه، لایه چربی دور کلیه، تمام حالب و بافت قرار گرفته در محل ورود حالب به مثانه را برمی‌دارد. ورید کلیوی و بخش‌هایی از ورید بزرگ شکمی همراه با تومورهای بزرگ بیرون آورده می‌شود. جراح نهایت سعی خود را می‌کند تا غده فوق کلیوی را برندارد. غده فوق کلیوی تنها در صورتی از بدن خارج می‌شود که سرطانی شده باشد. بسیاری از جراحان بر این باورند که غدد لنفاوی دور تومور نیز باید در عمل نفرویورترکتومی رادیکال بیرون آورده شود. هرچند تمام پزشکان با خارج کردن غدد لنفاوی موافق نیستند.

برداشتن بخشی از حالب همراه با reimplantation

بخش از حالب همراه با تومور داخل آن در این جراحی درآورده می‌شود. این عمل معمولاً فقط برای جراحی تومورهای یک سوم پایینی حالب کاربرد دارد. جراح حاشیه بافت سالم بالای تومور و تمام بافت حالب قرار گرفته زیر تومور را تا مثانه برمی‌دارد. سپس جراح اتصال حالب به مثانه را مجدداً برقرار می‌کند. این عمل گاهی برای جراحی تومورهایی انجام می‌شود که در بخشهای بالاتری از حالب قرار گرفته‌ا‌ند. در نهایت نیز دو سر حالب به هم متصل میشود.

جراحی آندوسکوپی

جراحی آندوسکوپی به دو روش برای برداشتن تومورهای داخل لگن کلیوی انجام می‌شود. جراح آندوسکوپ را وارد میزراه و مثانه می‌کند تا حالب بالا میبرد و به لگن کلیوی می‌رساند. این عمل اصطلاحاً یورتروسکوپی گفته میشود. جراح گاهی برشی را در پشت بدن ایجاد میکند تا به کلیه دسترسی پیدا کند، سپس آندوسکوپ را از کلیه عبور میدهد و وارد لگن کلیوی میکند، این عمل رنوسکوپی از راه پوست گفته میشود. جراح بعد از رسیدن به تومور، آن را با ابزار خاصی که از راه آندوسکوپ وارد بدن کرده است، برمیدارد. این جراحی معمولاً برای برداشتن تومورهای سطحی با درجه پایین قرار گرفته در لگن کلیوی کاربرد دارد. منظور از تومور سطحی، توموری است که فقط در لایه پوششی لگن کلیوی قرار دارد. چنانچه فقط یک کلیه بیمار کار کند یا حال وی برای انجام عمل نفرویورترکتومی رادیکال مناسب نباشد، جراحی آندوسکوپی برای درمان تومورهای با درجه بالا توصیه میشود.

شیمی درمانی

شیمی درمانی برای درمان سرطان لگن کلیوی یا حالبی انجام میشود که در غدد لنفاوی یا دیگر بخش‌های بدن پخش شده است. چنانچه غدد لنفاوی خارج شده سرطانی باشد، شیمی درمانی بعد از جراحی توصیه میشود. همچنین اگر سرطان پیشرفته تر باشد، شیمی درمانی قبل از جراحی ضرورت مییابد.

عوارض سرطان حالب

سرطان مجاری ادرار گاهی اوقات عود می‌کند یا شما را در معرض خطر بیشتری از سایر سرطان‌های دستگاه ادراری قرار می‌دهد، بنابراین ادامه مراقبت تا سالها پس از درمان موفقیت آمیز، امری مهم است. عوارض خاصی ممکن است رخ دهد، از جمله:

توده‌های کیسه بیضه می‌توانند سرطانی باشند یا ناشی از شرایط دیگری باشند که بر عملکرد و سلامت بیضه تأثیر می‌گذارد. در صورت مشاهده هرگونه علامتی از بیماری سرطان بیضه ، توصیه می‌شود به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید؛ تا با تشخیص زود هنگام و اقدامات درمانی به موقع، از وخامت بیماری جلوگیری کنید.




نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
پیچ خوردگی بیضه چیست؟پیچ خوردگی بیضه چیست؟

پیچ خوردگی بیضه زمانی اتفاق می‌ افتد که بیضه می‌ چرخد و طناب اسپرماتیک (خون را به کیسه بیضه می‌ آورد) را می‌ پیچاند. کاهش جریان خون باعث درد و تورم ناگهانی و اغلب شدید می‌ شود. ... ادامه مطلب

آتروفی بیضه (کوچک شدن بیضه ها) چیست؟آتروفی بیضه (کوچک شدن بیضه ها) چیست؟

درصورتیکه علت کوچک شدن بیضه افزایش سن یا عوامل طبیعی دیگر باشد؛ این اتفاق به‌صورت آهسته و آرام‌ آرام رخ می‌دهد و مشکلی هم برای سلامتی فرد به وجود نمی‌آورد. درمان آتروفی بیضه معمولاً بر اساس بررسی‌ها و تست‌ هایی که به دنبال پیدا کردن علت کوچک شدن بیضه‌ها انجام می‌ شوند، صورت می‌ گیرد. ... ادامه مطلب

آیا اختلال نعوظ درمان قطعی دارد؟آیا اختلال نعوظ درمان قطعی دارد؟

در بر‌هه‌ هایی از زندگی یک مرد، رسیدن به نعوظ یا حفظ آن ممکن است با مشکل و اختلال همراه باشد. به عبارتی دیگر، اختلال نعوظ زمانی رخ می‏دهد که نتوانید نعوظ به دست آمده را تا پایان رابطه جنسی حفظ کنید یا اصلاً نعوظ ایجاد نشود. ... ادامه مطلب

توضیحاتی درباره جراحی میکروسکوپیک واریکوسلتوضیحاتی درباره جراحی میکروسکوپیک واریکوسل

واریکوسل مجموعه‌ ای از رگ‌ های (رگ‌های خونی) بزرگ شده (گشاد شده) موجود در کیسه بیضه است. این بیماری در کنار و بالای یک یا هر دو بیضه (بیضه) رخ می‌ دهد. رگ‌ هایی که در اثر این بیماری آسیب می‌ بینند آنهایی هستند که در طناب بیضه قرار دارند. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین