خون در ادرار یا هماچوری چیست؟
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مشکلات ادراری / وجود خون در ادرار را جدی بگیرید

وجود خون در ادرار را جدی بگیرید

در صورت وجود خون در ادرار نباید به آن بی‌توجهی کرد زیرا می‌تواند نشانگر یک مشکل حاد در بدن باشد. وجود خون در ادرار که به نام هماتوریا (hematuria) شناخته می‌شود؛ لزوما با چشم قابل تشخیص نیست و در موارد زیادی لازم است تا بررسی ادرار توسط میکروسکوپ صورت بگیرد. در صورت بروز هماتوریا ممکن است ادرار به رنگ صورتی یا قهوه‌ای نیز در بیایید. ممکن است خون بصورت رگه‌های واضح قرمز مشاهده شود و یا بصورت ذرات ریزی در حجم خون پخش شده و رنگ کلی ادرار را تغییر دهند. همشهریان عزیز؛ در صورت مشاهده هر یک از این علائم در اسرع وقت به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.

هماچوری وجود سلول‌های خونی در ادرار است. هماچوری را می‌توان به گروه‌های زیر تقسیم کرد:

علائم:

اگرچه وجود خون در ادرار همیشه یک علامت قابل توجه بیماری نیست اما می‌تواند یک علامت هشدار دهنده مهم برای یک مشکل احتمالی باشد. ادرار خونی را هرگز نباید نادیده گرفت. در صورت وجود خون در ادرار، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید، به خصوص اگر از موارد زیر نیز رنج می‌برید:

علت:

در هماچوری، کلیه‌ها یا سایر بخش‌های دستگاه ادراری، به سلول‌های خونی اجازه می‌دهند به ادرار نشت کنند. مشکلات مختلفی می‌تواند باعث این نشت شود، از جمله:

زمانی اتفاق می‌افتند که باکتری‌ها از طریق مجرای ادرار وارد بدن شما شده و در مثانه تکثیر می‌شوند. علائم می‌تواند شامل میل مداوم به ادرار کردن، درد و سوزش همراه با ادرار و ادرار با بوی بسیار قوی باشد. برای برخی از افراد، به ویژه افراد مسن، تنها نشانه بیماری ممکن است وجود خون میکروسکوپی در ادرار باشد.

 خون در ادرار

زمانی اتفاق می‌افتند که باکتری‌ها از جریان خون وارد کلیه‌های شما می‌شوند یا از حالب به کلیه‌های شما منتقل می‌شوند. علائم و نشانه‌ها اغلب شبیه عفونت‌های مثانه هستند، اگرچه عفونت‌های کلیه بیشتر باعث تب و درد پهلو می‌شوند.

مواد معدنی موجود در ادرار غلیظ گاهی اوقات بر روی دیواره کلیه یا مثانه بلورهایی تشکیل می‌دهند. با گذشت زمان، کریستال‌ها می‌توانند به سنگ‌های کوچک و سخت تبدیل شوند. سنگ‌ها عموماً بدون درد هستند، بنابراین احتمالاً متوجه نخواهید شد که آن‌ها را دارید، مگر اینکه باعث انسداد شوند یا در حال دفع باشند. پس معمولاً علائم اشتباه وجود ندارد. به خصوص که سنگ کلیه می‌تواند باعث درد طاقت فرسا شود. سنگ‌های مثانه یا کلیه نیز می‌توانند باعث خونریزی شدید و میکروسکوپی شوند.

غده پروستات که درست زیر مثانه است و قسمت بالایی مجرای ادرار در آقایان را احاطه می‌کند، اغلب با نزدیک شدن به میانسالی بزرگ می‌شود. سپس مجرای ادرار را فشرده کرده و تا حدی جریان ادرار را مسدود می‌کند. علائم و نشانه‌های بزرگی پروستات (هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات یا (BPH شامل اشکال در ادرار کردن، نیاز فوری یا مداوم به ادرار کردن و وجود خون قابل مشاهده یا میکروسکوپی در ادرار است. عفونت پروستات (پروستاتیت) نیز می‌تواند علائم و نشانه‌های مشابهی را ایجاد کند.

خونریزی میکروسکوپی ادراری یکی از علائم رایج گلومرولونفریت، التهاب سیستم فیلتر کلیه‌ها است. گلومرولونفریت ممکن است بخشی از یک بیماری سیستمیک مانند دیابت باشد یا به خودی خود رخ دهد. عفونت‌های ویروسی یا استرپتوکوکی، بیماری‌های عروق خونی (واسکولیت) و مشکلات ایمنی مانند نفروپاتی IgA، که مویرگ‌های کوچکی که خون در کلیه‌ها را فیلتر می‌کنند (گلومرول‌ها) را تحت تأثیر قرار می‌دهد، می‌تواند باعث گلومرولونفریت شود.

خونریزی ادراری قابل مشاهده ممکن است نشانه سرطان پیشرفته کلیه، مثانه یا پروستات باشد. متأسفانه، ممکن است در مراحل اولیه، زمانی که این سرطان‌ها قابل درمان هستند، علائم یا علائمی نداشته باشید.

کم خونی داسی شکل که نقص ارثی هموگلوبین در گلبول‌های قرمز خون است، باعث خون در ادرار می‌شود. سندرم آلپورت که بر غشاهای فیلتر کننده در گلومرول کلیه‌ها تأثیر می‌گذارد نیز می‌تواند باعث هماچوری شود.

ضربه یا آسیب به کلیه‌های شما در اثر تصادف یا ورزش‌های تماسی می‌تواند باعث ایجاد خون قابل مشاهده در ادرار شود.

داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید و پنی سیلین می‌توانند باعث خونریزی ادراری شوند. خون قابل مشاهده ادرار گاهی اوقات در صورت مصرف یک داروی ضد انعقاد مانند آسپرین و هپارین رخ می‌دهد.

به ندرت پیش می‌آید که ورزش شدید منجر به هماچوری شدید شود و علت آن ناشناخته است. ممکن است با ضربه به مثانه، کم آبی بدن یا تجزیه گلبول‌های قرمز خون که با ورزش هوازی پایدار رخ می‌دهد، مرتبط باشد. دوندگان اغلب تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

تشخیص:

پزشک سابقه پزشکی شما را می‌گیرد و معاینه فیزیکی انجام می‌دهد. این امر به پزشک کمک می‌کند تا علائم شما را بهتر درک کند. ممکن است پزشک آزمایش‌های دیگری را تجویز کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

درمان:

درمان هماچوری به شدت به علت واقعی خون در ادرار بستگی دارد. اطلاعات جمع آوری شده از تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و هر گونه نتایج آزمایش برای تعیین بهترین گزینه درمانی استفاده می‌شود.

به عنوان مثال، برای هماچوری که توسط عفونت ادراری ایجاد می‌شود، یک درمان رایج استفاده از آنتی بیوتیک‌ها است. این آنتی بیوتیک‌ها برای از بین بردن باکتری‌های عامل عفونت ادراری عمل می‌کنند که باید خونریزی را متوقف کند. همچنین درمان می‌تواند شامل استفاده از داروی تجویزی برای کوچک کردن پروستات بزرگ شده یا درمان با امواج شوک برای شکستن سنگ‌های مثانه یا کلیه باشد.

افراد در معرض خطر:

افرادی که به احتمال زیاد خون در ادرار خود دارند، کسانی هستند که بیماری‌هایی دارند که باعث هماچوری می‌شوند، مانند مواردی که در بخش مربوط به علل هماچوری ذکر شده است. با این حال برخی اقدامات ممکن است شانس فرد برای داشتن خون در ادرار را افزایش دهد. این اقدامات شامل:

اجتناب از این اقدامات ممکن است احتمال وجود خون در ادرار را کاهش دهد.

همشهریان گرامی؛ در صورت مشاهده هرگونه علامتی از بیماری سرطان بیضه، توصیه می‌شود به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید؛ تا با تشخیص زود هنگام و اقدامات درمانی به موقع، از وخامت بیماری جلوگیری کنید. برای آشنایی با علائم بدخیمی بیضه کلیک کنید.




درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
آیا واریکوسل در رابطه جنسی تأثیر دارد؟آیا واریکوسل در رابطه جنسی تأثیر دارد؟

واریکوسل بزرگ شدن وریدهای داخل کیسه شل پوستی است که بیضه ها (اسکروتوم) را نگه می دارد.این وریدها خون کم اکسیژن را از بیضه ها منتقل می‌ کنند.واریکوسل زمانی اتفاق می‌ افتد که خون در سیاهرگ‌ ها جمع می‌ شود، نه اینکه به طور موثر در کیسه بیضه گردش کند. ... ادامه مطلب

سندروم مثانه دردناک چیست؟سندروم مثانه دردناک چیست؟

سیستیت بینابینی که اغلب سندرم مثانه دردناک نامیده می‌ شود، یک وضعیت دشوار است. تشخیص آن سخت است و اگرچه درمان‌ ها می‌توانند زندگی را با آن بهتر کنند، اما هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. ... ادامه مطلب

توضیحاتی درباره جراحی میکروسکوپیک واریکوسلتوضیحاتی درباره جراحی میکروسکوپیک واریکوسل

واریکوسل مجموعه‌ ای از رگ‌ های (رگ‌های خونی) بزرگ شده (گشاد شده) موجود در کیسه بیضه است. این بیماری در کنار و بالای یک یا هر دو بیضه (بیضه) رخ می‌ دهد. رگ‌ هایی که در اثر این بیماری آسیب می‌ بینند آنهایی هستند که در طناب بیضه قرار دارند. ... ادامه مطلب

سیستوسل یا افتادگی مثانه چیست و چه علل و علائمی دارد؟سیستوسل یا افتادگی مثانه چیست و چه علل و علائمی دارد؟

مثانه در جای خود درست بالای انتهای واژن توسط عضلات و لیگامان هایی نگه داشته می شوند. هنگامی که دیواره های واژن شل می شوند، اندامهای درون لگن موجب ایجاد برآمدگی در واژن می شوند و به اصطلاح دچار افتادگی می شوند.از انواع دیگر افتادگی می توان به افتادگی مثانه به درون دیواره واژن اشاره کرد ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین