عوارض بالا بودن پرولاکتین در مردان
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / ناباروری مردان / هایپرپرولاکتینمی یا پرولاکتین بالا چیست؟

هایپرپرولاکتینمی یا پرولاکتین بالا چیست؟

هیپرپرولاکتینمیا، بالا بودن میزان پرولاکتین در زنان غیر حامله و مردان می ‌باشد. بالا بودن پرولاکتین در زنان نسبتاً شایع است. تقریباً یک سوم زنان در سن باروری، هورمون پرولاکتین شان بالاست و قاعدگی‌های نامنظم دارند، در این حالت خانم ممکن است با وجودی که حامله نیست اما متوجه خروج شیر از سینه‌ ها (گالاکتوره) شود و همین مساله می ‌تواند در بارداری اختلال ایجاد کند،90% زنان مبتلا به گالاکتوره نیز دارای هایپرپرولاکتینمی هستند. سطح بالای پرولاکتین در تولید طبیعی سایر هورمون ‌ها مانند استروژن و پروژسترون نیز تداخل ایجاد می‌ کند و در تخمک گذاری اختلال ایجاد کند. برخی از خانم ‌ها سطح پرولاکتینشان بالاست اما هیچ علامتی ندارند. در مردان، سطح بالای پرولاکتین می‌ تواند باعث گالاکتوره، ناتوانی جنسی (عدم توانایی در نعوظ در هنگام رابطه جنسی)، کاهش میل به رابطه جنسی و ناباروری شود. یک مرد مبتلا به هایپر پرولاکتینمی درمان نشده ممکن است اسپرم کمتری تولید کند یا اصلاً اسپرم تولید نکند.

اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های مربوط به دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.

چگونه مشخص می‌ شود که فرد پرولاکتین بالا دارد؟

با انجام آزمایش خون می ‌توان سطح پرولاکتین را اندازه ‌گیری کرد. گاهی به دنبال غذا خوردن یا مواجهه با استرس، سطح پرولاکتین بالا می ‌رود لذا، توصیه می‌ شود این آزمایش را وقتی ناشتا و در حالت آرام هستید، انجام دهید و بنابراین بهتر است به محض ورود به آزمایشگاه این تست انجام نشود و دقایقی در آزمایشگاه باشید تا کمی با محیط آزمایشگاه سازگارتر شوید و در حالتی که راحت ‌تر و آرام ‌تر هستید آزمایش خون انجام شود. در صورتی که یک بار آزمایش خون بالا باشد، پزشک یک بار دیگر آزمایش را تکرار می ‌نماید که احتمال اشتباه کمتر شود. همچنین ممکن است پزشک معالج شما، علاوه بر آزمایش خون معاینه فیزیکی هم انجام دهد تا سایر علل ترشحات پستان را بررسی نماید. اگر بعد از انجام آزمایش دوم هنوز سطح پرولاکتین بالا باشد، پزشک ممکن است برای بررسی وجود تومور در غده هیپوفیز،MRI درخواست نماید.

علت ‌ها و دلایل بالا بودن پرولاکتین چیست؟

یکی از علل شایع ابتلا به پرولاکتین بالا، وجود یک تومور یا توده ‌ی اضافی در غده ‌ی هیپوفیز است که به نام پرولاکتینوما شناخته می ‌شود. این تومور یا توده‌ ی اضافی میزان زیادی پرولاکتین تولید می ‌کند. این تومور ها ممکن است کوچک یا بزرگ باشند ولی معمولا خوش‌ خیم هستند، به این معنا که این بافت ‌های اضافی، سرطانی نیستند. درصورتی‌ که این تومور ها بسیار بزرگ باشند می ‌توانند موجب بروز علائم دیگری مانند سردرد، اختلالات بینایی و یا هر دوی آنها شوند. مشکل پرولاکتین بالا در بین زنان بیشتر شایع است و در کودکان نیز به ندرت ایجاد می ‌شود. برخی از دارو ها نیز می‌ توانند باعث افزایش سطح پرولاکتین خون شوند. این دارو‌ ها شامل مواردی می‌ شوند که برای درمان بیماری‌ های زیر تجویز می ‌شوند:

سایر علل بالا بودن پرولاکتین عبارتند از:

هایپرپرولاکتینمی یا پرولاکتین بالا

پرولاکتین بالا در زنان و عوارض

پرولاکتین نقش مهمی در سلامت باروری زنان دارد و سطح پرولاکتین خون در دوران بارداری و شیردهی افزایش می‌ یابد. تقریباً یک سوم زنان در سن باروری، هورمون پرولاکتین شان بالاست و قاعدگی‌های نامنظم دارند. در این حالت خانم ممکن است با وجودی که حامله نیست اما متوجه خروج شیر از سینه‌ ها (گالاکتوره) شود و همین مساله می ‌تواند در بارداری اختلال ایجاد کند،90% زنان مبتلا به گالاکتوره نیز دارای هایپرپرولاکتینمی هستند. سطح بالای پرولاکتین در تولید طبیعی سایر هورمون ‌ها مانند استروژن و پروژسترون نیز تداخل ایجاد می‌ کند و در تخمک گذاری اختلال ایجاد کند. در زنان باردار، این هورمون مسئول تضمین رشد و توسعه غدد پستانی است. همچنین سلول‌ های غدد پستانی را برای تولید شیر تحریک می کند. هنگامی که نوزاد نوک پستان را می ‌مکد، سلول‌ های ماهیچه‌ ای کوچک غده پستانی را تحریک می‌ کند تا شیر خارج شود.

در دوران شیردهی، سطح بالای پرولاکتین می ‌تواند تخمک‌گذاری را سرکوب کند و در نتیجه از بارداری جدید در دوران شیردهی جلوگیری کند. بااین‌حال، عامل تعیین‌کننده در اینجا این است که کودک چقدر و برای چه مدت از شیر مادر تغذیه می‌ کند. شیردهی به‌هیچ‌وجه روش قابل‌ اعتمادی برای پیشگیری از بارداری نیست.

پرولاکتین بالا در مردان و عوارض

در مردان، سطح بالای پرولاکتین می‌ تواند باعث گالاکتوره، ناتوانی جنسی (عدم توانایی در نعوظ در هنگام رابطه جنسی)، کاهش میل به رابطه جنسی و ناباروری شود. یک مرد مبتلا به هایپر پرولاکتینمی درمان نشده ممکن است اسپرم کمتری تولید کند یا اصلاً اسپرم تولید نکند.واقعیت این است که مردان به‌طورکلی غلظت سرمی پرولاکتین کمتری نسبت به زنان دارند. با این ‌وجود، به نظر می‌ رسد این هورمون دارای یک اثر محافظت‌کننده عصبی در سیستم عصبی مرکزی (CNS) (Grggcetal) است. می ‌توان فرض کرد که پرولاکتین از رشد نورون ‌های جدید (عصب‌زایی) حمایت می‌ کند. همچنین دارای اثر ضد استرس و ضد اضطراب (Torner L) است. این اثرات فیزیولوژیکی مثبت تنها زمانی قابل‌ مشاهده است که سطح پرولاکتین خون در سطح نرمال باشد. علاوه بر این، به نظر می ‌رسد که پرولاکتین همچنین به آماده‌سازی مردان برای نقش والدینی کمک می ‌کند. مطالعات علمی نشان می ‌دهد که در مردان با سطح پرولاکتین بالا، تمایل به مراقبت از فرزندانشان وجود دارد.

عوارض بالا بودن پرولاکتین در مردان

بدخیمی یا سرطان پروستات، دومین سرطان شایع در میان مردان جهان می باشد. با این وجود اگر این بیماری زود تشخیص داده شود (زمانی که هنوز محدود به غده پروستات است)، بهترین شانس برای درمان موفقیت آمیز را دارد. شما می‌توانید برای تشخیص و درمان سرطان پروستات به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید.




درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
تغذیه بیماران مبتلا به سرطان کلیهتغذیه بیماران مبتلا به سرطان کلیه

از جمله بیماری های کلیوی خطرناک که همواره جان انسان ها را تهدید کرده است ، سرطان کلیه است . خوب است بدانید نوع تغذیه ، تاثیر بسزایی در پیشگیری و درمان سرطان کلیه دارد . در این مقاله به بررسی تغذیه بیماران مبتلا به سرطان کلیه می پردازیم . ... ادامه مطلب

سرطان کلیه و تشخیص زودهنگام آنسرطان کلیه و تشخیص زودهنگام آن

سرطان کلیه در واقع سرطانی است که از کلیه‌ ها شروع می‌ شود و مشخص نیست که چه چیزی منجر به کارسینوم سلول کلیوی می شود. ... ادامه مطلب

عوارض بعد از عمل لاپاراسکوپی در بیماریهای کلیه و مجاری ادراریعوارض بعد از عمل لاپاراسکوپی در بیماریهای کلیه و مجاری ادراری

جراحی لاپاراسکوپی برای درمان بسیاری از تومورهای کلیه و برداشتن کلیه ، برش غدد لنفاوی، برداشتن پروستات، سرطان حالب، بی اختیاری ادرار، بازسازی و ترمیم دستگاه ادراری، درمان سنگ کلیه و بعضی از موارد نقص عملکرد مثانه انجام می شود. ... ادامه مطلب

چگونه از کیفیت عملکرد کلیه ها مطمئن شویم؟چگونه از کیفیت عملکرد کلیه ها مطمئن شویم؟

بیماری کلیوی اولیه، معمولاً علائم یا نشانه‌ خاصی ندارند تنها راه کشف بیماری های کلیوی، انجام آزمایش های عملکرد کلیه است. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین