عفونت ادراری در زنان و مردان ؛ علل و علائم عفونت ادراری
عفونت های ادراری (UTI) از شایع ترین عفونت ها در انسان است که می تواند در هر قسمت از سیستم ادراری مانند کلیه ها ، لوله های حالب، مثانه و مجاری ادرار به وجود بیاید . اغلب عفونت های ادراری ، ناشی از باکتری ها هستند اما برخی دیگر نیز از قارچ ها و ویروس ها نشات می گیرند . وجود عفونت در مثانه می تواند بسیار دردناک و آزار دهنده باشد . همچنین گسترش عفونت و راهیابی آن به کلیه ها عواقب جدی را به همراه خواهد داشت . به طور کلی زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به عفونت های ادراری قرار دارند . در این مقاله به بررسی دقیق تر عفونت های ادراری در مردان و زنان می پردازیم .
عفونت ادراری جزو بیماریهایی است که باید جدی گرفته شود و برای پیشگیری از لطمات جبران ناپذیر آن؛ هرچه سریعتر تحت بررسی متخصص اورولوژی قرار گیرد.
علل عفونت ادراری در مردان و زنان
از جمله عواملی که می تواند احتمال بروز عفونت در مردان و زنان را افزایش دهد می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- زنانی که وارد دوره یائسگی شده اند با مشکل تغییرحالت واژن مواجه شده و پشتیبانی استروژن از بدن، که احتمال بروزعفونت را کم میکند از دست خواهند داد .
- در طول مقاربت جنسی ، فشار به دستگاه ادراری باعث می شود که باکتری های اطراف واژن به مجرای ادراری منتقل شود و سبب عفونت ادراری گردد . ادرار کردن بعد از مقاربت می تواند احتمال ابتلا به عفونت ادراری را در خانم ها کاهش دهد .
- استفاده ازکاندوم های حاوی فوم اسپرم کش نیز ریسک ابتلای بانوان به عفونت های مجاری ادراری را بالاتر میبرد .همچنین ریسک بروزعفونت های مجاری ادراری در بانوانی که از دیافراگم استفاده میکنند نیز بالاتر از افرادی است که از روشهای دیگر کنترل بارداری بهره میبرند .
- غیرنرمال بودن آناتومی بدن درمجاری ادراری نیز ممکن است عامل بروز عفونت های مجاری ادرار شود .
- مشکلاتی نظیر دیابت نیز افراد را درمعرض ریسک بالای ابتلا به عفونت های مجاری ادراری قرارمیدهند .
- سنگ کلیه
- انسداد مجرای ادراری به علت بزرگ شدن پروستات در مردان
- استفاده طولانی مدت از سوند

علائم عفونت ادراری در زنان و مردان
تکرر ادرار از نشانه های متداول عفونت ادراری است ، اما گاهی این بیماری بدون این که نشانه ای داشته باشد افراد را گرفتار می کند ، در نتیجه آزمایش دوره ای ادرار راه موثری برای تشخیص این بیماری است . از دیگر علائم عفونت ادراری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- سوزش هنگام ادرار کردن
- درد لگن در خانم ها
- درد مقعد در آقایان
- کم حجم شدن ادرار
- بد بو شدن ادرار
- تغییر رنگ ادرار ( صورتی یا قهوه ای شدن آن )
- دیدن لکه های خون در ادرار
با مشاهده این علائم باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنیم .
تشخیص عفونت باکتریایی در زنان و مردان
برای تشخیص عفونت در ادرار آزمایشات روتین در آزمایشگاه انجام می شود که این آزمایشات منشا عفونت را شناسایی می کنند . شناخت منشا عفونت برای درمان آن بسیار کمک کننده می باشد .
- آزمایش آنالیز ادرار یا U/A : آنالیز ادرار یا U/A یکی از آزمایشات ساده روتین در آزمایشگاه می باشد که در آن نمونه ادرار صبحگاهی مورد بررسی قرار می گیرد . در این آزمایش ، ادرار از لحاظ ماکروسکوپی رنگ ، شفافیت یا کدورت بررسی می شود و همچنین با استفاده از نوار های رنگی پارامتر های PH ، پروتئین ، نیتریت ، قند و غیره بررسی می شوند .
- آزمایش کشت ادرار یا U/C : آزمایش کشت ادرار بعد از تشخیص یا احتمال یک عفونت ادراری باکتریایی درخواست می شود .در این آزمایش به منظور تشخیص نوع باکتری ، ادرار در محیط های مخصوص کشت داده شده و بعد از گذشت چند روز بررسی می شود .
- آزمایش تشخیص آنتی بیوگرام : آزمایش آنتی بیوگرام جهت تشخیص آنتی بیوتیک های موثر در عفونت ادراری فرد مورد نظر انجام می شود .
- آزمایش ادرار ۲۴ ساعته : در حالت عادی پروتئینی توسط ادرار دفع نمی شود ولی در صورتیکه کلیه ها ، به دنبال عفونت ادراری دچار آسیب شده باشند ، در ادرار پروتئین مشاهده می شود . درآزمایش ادرار ۲۴ ساعته با بررسی مقدار پروتئین دفعی می تواند به درجه آسیب به کلیه ها پی برد .
درمان عفونت ادراری
آنتی بیوتیک ها معمولا اولین گزینه درمان برای عفونت های دستگاه ادراری هستند . دارو هایی که تجویز می شوند با توجه به وضعیت سلامتی بیمار و نوع باکتری های موجود در ادرار تجویز می گردند .
- عفونت ساده : برای عفونت ادراری ساده ممکن است یک دوره کوتاه درمان مانند مصرف یک آنتی بیوتیک برای یک تا سه روز توصیه شود اما اینکه آیا این دوره کوتاه درمان برای درمان عفونت کافی است یا خیربستگی به علائم خاص بیمار و تاریخچه پزشکی او دارد .
- عفونت ادراری مکرر : اگر عفونت ادراری به صورت مکرر اتفاق بیفتد ممکن است پزشک توصیه های زیر را داشته باشد؛
- آنتی بیوتیک با دوز پایین ، در ابتدا برای شش ماه یا بیشتر
- یک دوز آنتی بیوتیک پس از مقاربت جنسی اگر عفونت ناشی از فعالیت جنسی است
- درمان استروژن واژینال برای افراد یائسه
- عفونت شدید : برای عفونت ادرای شدید ، ممکن است بیمار درمان با آنتی بیوتیک داخل وریدی در بیمارستان نیاز داشته باشد
در مواجهه با سرطان کلیه لازم است تا تمام گزینههای درمانی بررسی شوند، هدف از انجام آنها بیان شده و فرد از عوارض جانبی آنها آگاه گردد. اگرچه زمان، یک فاکتور مهم در درمان سرطان است؛ اما بهتر است قبل از انجام روندهای درمانی، نسبت به کسب اطلاعات در مورد هر یک از آنها اقدام گردد. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و اقدامات تشخیصی و درمانی سرطان های دستگاه ادارای - تناسلی مانند سرطان کلیه به فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی (اروانکولوژی) مراجعه نمایید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علت و درمان سوزش ادرار در آقایان
تاریخ انتشار : 1401-01-31تاریخ بروز رسانی : 1401-02-01 -
عفونت ادراری ؛ عوارض پیشگیری و درمان
تاریخ انتشار : 1401-04-21تاریخ بروز رسانی : 1401-04-22 -
علت درد مثانه و تکرر ادرار
تاریخ انتشار : 1401-01-25تاریخ بروز رسانی : 1402-04-30 -
دلایل وجود خون در ادرار مردان
تاریخ انتشار : 1400-12-01تاریخ بروز رسانی : 1400-12-02 -
تغییر رنگ و بوی ادرار چه معنایی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-06-05تاریخ بروز رسانی : 1401-06-06
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .